En salgsvurdering er det første skridt i en bolighandel.
Her finder du ud af, hvor meget din bolig er værd, når ejendomsmægleren kommer ud for at give en gratis og uforpligtende vurdering af din bolig.
Du kan med fordel lade flere ejendomsmæglere komme ud, for to ejendomsmæglere har sjældent den samme vurdering af din bolig. Og du er naturligvis interesseret i at vælge den mægler, der vil sælge din bolig til mest muligt og som samtidigt kræver et fair ejendomsmægler salær.
Med Salea.dk har du mulighed for nemt at indhente 3 gratis og uforpligtende salgsvurderinger af din bolig.
Det sker med formularen herunder, der matcher dig med ejendomsmæglere i dit område, der kan sælge din bolig – og som står klar til at give dig en skarp vurdering her og nu.
Flere hundrede danskere har allerede brugt Salea.dk – vi glæder os til at hjælpe dig.
Når du har haft et par ejendomsmæglere ude og lave en salgsvurdering af din bolig, skal der laves en salgsaftale med en af dem.
I salgsaftalen bliver der aftalt et salær til ejendomsmægleren. Dette kan eventuelt være betinget af boligens salg, hvis I vælger at indgå en ”intet salg, intet salær”-aftale.
Herefter bliver der oprettet en salgsopstilling og ejendomsmægleren går i gang med at finde den rette køber til ejendommen, udarbejde juridiske dokumenter som købsaftalen og hvad der ellers sker i en bolighandel.
Salgsaftalen binder typisk ejendomsmægler og boligejer sammen i 6 måneder. At de to parter er bundet sammen i de 6 måneder sker fordi at meget af ejendomsmæglerens arbejde bliver gjort i starten af bolighandlen med vurderingen, udarbejdelse af annoncemateriale og juridiske dokumenter, opsætning af markedsføring med videre, mens salget godt kan ske lidt senere efter fx et par måneder.
Salgsvurderingen er dog første skridt – første, og meget vigtige skridt, da man her finder ud af, hvor meget ens bolig lige nu er værd.
Salgsvurderingen kan også bruges som andet end indledning til et salg i form af en salgsaftale – nemlig som redskab til bank og selvsalg.
Ejendomsmæglerens vurdering af ejendommen tages generelt for gode varer, da ejendomsmægleren som fagmand er kompetent til at bestemme boligens værdi.
Tager du vurderingen med ned i banken som argument for, at du skal have et større lån i din bolig (fordi den er mere værd end sidste vurdering) står du godt.
Vurderingen kan ligeledes bruges i forbindelse med et selvsalg, hvis du er i tvivl om, hvad din bolig egentligt er værd.
Her bør du have tilpas meget respekt for ejendomsmægleren til ikke at lokke en gratis salgsvurderingen ud af mægleren ved at lade som om, du er interesseret i at bruge ejendomsmægleren til salget blot for at få vurderingen. Ønsker du at sælge selv kan du passende betale mægleren et par tusinde kroner for at komme ud og lave vurderingen af ejendommen.
Hvis du synes, du har fået en lidt lav salgsvurdering, har du flere muligheder for at gøre din bolig mere værd.
Det nemmeste er at sætte huset i stand. Trænger huset til en ny facade, en tagrensning, måske en renovering af taget eller lignende, kan du øge værdien af huset på denne måde.
Har du lidt penge, du kan bruge, kan du med fordel energirenovere huset. Dette betyder at isolere huset, at installere varmepumper og solceller eller lignende. Ved at minimere de løbende omkostninger ved at have huset bliver huset samtidigt væsentligt mere værd.
Salea.dk har før skrevet en guide til at skrue værdien af dit hjem op.
Den guide har du mulighed for at læse her.
En vigtig del af salgsopstillingen er at udregne provenuet ved salget af boligen.
Provenuet er hvad du som boligejer står til at få ud af at sælge din bolig – det vil sige købesummen minus udbetaling af dine lån samt prisen for ejendomsmægleren for hans assistance i boligkøbet.
At udregne provenuet er vigtigt, da det er hvad du har at lægge i udbetaling til det kommende hus. Udbetaling er ofte mellem 1 og 5 % af din kommende ejendoms værdi, da resten dækkes i form af henholdsvis et realkreditlån på 80 % og et boliglån på de restende procenter.
Har du et provenu på salget af din bolig på 300.000 kroner, har du altså op til 300.000 kroner, der kan lægges i udbetaling på det nye hjem – et stort beløb, skal det blot udgøre 1-5 % af boligen.
Med salgsvurderingen vil du af mange danske ejendomsmæglere i dag få to priser:
En høj pris og en lav pris.
Den høje pris er hvis du ikke skal have solgt huset her og nu. Har du god tid, måske ikke selv fundet det nye hus endnu og kan du derved godt tåle at vente, kan I sætte den høje pris og så vente på den helt rigtige køber.
Du kan også vælge den lave pris. Det er hvis du har travlt med salget. Du har måske allerede fundet en ny bolig, og en tom ejendom er dyr i skat og manglende lejeindtægt – og så handler det bare om at få skudt den af her og nu. Des lavere ejendomsmægleren og du sætter prisen, des hurtigere kan I også være heldige at få solgt boligen.
Du kan tage en snak med mægleren om, hvilke muligheder I har for at få solgt boligen hurtigt og med god tid afhængigt af den situation du står i lige nu. Den samme ejendomsmægler der hjælper dig med at sælge dit hus kan også hjælpe dig med at finde den kommende bolig baseret på de behov, du har der.