Budrunde (licitation)
Denne underside er ikke blevet opdateret for nylig og kan indholde uaktuelt eller forældet indhold.
Du er dog velkommen til at læse mere om salea.dk her
Denne underside er ikke blevet opdateret for nylig og kan indholde uaktuelt eller forældet indhold.
Du er dog velkommen til at læse mere om salea.dk her
Fra tid til anden står man som sælger i den heldige situation, at der er flere, der er interesserede i at købe boligen.
Her kan man vælge at sælge til den ene eller den anden – man har som sælger ret til at sælge til hvem man ønsker.
Men en mere spændende mulighed er at sende salget af din bolig ud i en budrunde, hvilket også kaldes for licitation.
Her giver du de to eller flere mulige købere mulighed for begge at komme med et sidste bud på boligen – og den, der giver det højeste bud får så til gengæld også lov til at købe den.
Licitation er en mulighed i forbindelse med salget af din bolig, som ejendomsmægleren vil gøre opmærksom på, står I i den heldige situation, at der er flere interesserede køber.
Det vil især gøre sig gældende for ejendomme i og omkring hovedstaden samt lejligheder i Aarhus. Her er der langt færre boliger end der er behov for, hvilket skaber en stor efterspørgsel. Denne efterspørgsel betyder, at der ofte vil være flere budgivere – og så kan licitationen startes med de to eller flere interesserede købere.
Hvis sælger har fået 2 eller flere bud ad almindelig vej, kan sælger vælge et af de bud. Sælger er ikke forpligtet til at vælge hverken det første, sidste, højeste eller laveste før der er underskrevet en aftale.
Sådan er det også, når boligsalget bliver sendt i en udbudsrunde.
Sælger vil typisk vælge det højeste bud – sælger har naturligvis interesse i at få så meget for sin bolig som muligt. Men sælger er ikke forpligtet hertil og kan også vælge at sælge til den budgiver, sælger finder mest sympatisk, hvis dette vejes over penge.
I praksis afleverer de to eller flere potentielle købere deres bud i en forseglet kuvert til en ejendomsmægler. Mens at alle sidder i samme rum åbner mægleren kuverterne og fortæller, hvem der har givet det højeste bud og hvad det højeste bud er på.
På denne måde kan de mange budgivere være sikre på, at alt går til som det skal.
Budrunde som måde at sælge ens bolig på er især hyppigt set i tider hvor boligmarkedet bærer præg af at være sælgers marked.
Sælger kan være heldig at få et ekstra højt bud, fordi at køberne sættes direkte ud i en konkurrencesituation. Har en budgiver ”forelsket” sig i huset, vil denne budgiver være villig til at byde ekstra meget for huset for at undgå at en af de andre budgivere ender med at tage det.
Køber mister muligheden for at forhandle med sælger og gøre opmærksom på fejl og mangler for at få sat prisen ned – han kan vælge at købe eller lade være.
Derfor har licitation også været mindre brugt i løbet af de senere år som følge af recessionen, hvor hele boligmarkedet har båret præg af at være købers marked.
Når dette vender – hvilket ser ud til allerede at være tilfældet nu i byer som Aarhus, København med videre – vil det bliver sælgers marked og så bliver budrunde (eller licitation).